Hoppa till innehåll

Förstoppning

Förstoppning är ett mycket vanligt hälsoproblem som nästan alla drabbas av någon gång i livet. Det finns många olika faktorer som kan orsaka förstoppning, och den kan uppstå som ett resultat av (eller vid sidan av) andra medicinska problem – till  exempel förekommer förstoppning och hemorrojder  ofta tillsammans.

Lyckligtvis finns det också många enkla åtgärder som du kan vidta för att behandla förstoppning, samt livsstilsförändringar som hjälper till att förebygga förstoppning.

På den här sidan diskuteras några av de vanligaste symptomen och orsakerna till förstoppning samt naturliga och medicinska behandlings- och förebyggande alternativ.

Orsaker  till förstoppning

Förstoppning kan ha många olika orsaker, och i vissa fall är det inte möjligt att fastställa exakt vad som utlöste din förstoppning. Det kan faktiskt vara en kombination av flera olika hälsoproblem. Många av de bidragande faktorerna beror på att avföringen rör sig för långsamt genom det nedre matsmältningssystemet (t.ex. när du har en brist på fibrer i din kost).

Alternativt kan det vara så att du inte kan föra avföringen effektivt genom ändtarmen (t.ex. vid  hemorrojdisk förstoppning). 

Nedan följer några av de vanligaste orsakerna till förstoppning.

Kostfaktorer

Den mat du äter har en obestridlig inverkan på ditt matsmältningssystem. Fiber hjälper till exempel till att stimulera tarmarna och främja regelbundna tarmrörelser. Om du har en kost som är fattig på fibrer kan du därför ha större chans att få förstoppning. Livsmedel som innehåller mycket fibrer är bland annat:

 • Fullkornsbröd och granatbröd
 • Fullkornspasta
 • Brunt ris
 • Frukt och grönsaker
 • Baljväxter (t.ex. linser, kikärter och bönor)
 • Havre
 • Nötter och frön

Omvänt bör du undvika vitt bröd, mycket bearbetade livsmedel och mejeriprodukter.

Uttorkning är en annan bidragande kostfaktor till förstoppning, eftersom det kan leda till hårdare och torrare avföring. Det är därför viktigt att dricka mycket vatten varje dag och undvika koffeinhaltiga drycker och alkohol.

Livsstilsfaktorer

Det finns flera andra livsstilsrelaterade orsaker till förstoppning än vad du äter. En stor bidragande orsak till både  förstoppning och hemorrojder  är t.ex. inaktivitet.

Om du sitter eller ligger ner under långa perioder är det mer sannolikt att du har ett trögt matsmältningssystem. Detta kan i sin tur leda till förstoppning.

Det är också möjligt att en förändring i rutinerna kan utlösa förstoppning. Ett exempel på detta är resor. När du reser till ett annat land – särskilt ett land som ligger i en annan tidszon – kan förändringen av rutiner och tidpunkterna för när du äter, sover och går på toaletten ha en negativ inverkan på din matsmältning.

Andra riskfaktorer för förstoppning är åldrande, stress, ångest och depression. I vissa fall beror detta på den minskade aktivitetsnivån i samband med dessa tillstånd.

Men det kan också vara kopplat till relaterade kostförändringar och ordinerade mediciner som du kanske tar för att lösa dessa hälsoproblem.

Graviditet

Det finns flera andra livsstilsrelaterade orsaker till förstoppning än vad du äter. En viktig orsak till både  förstoppning och hemorrojder  är inaktivitet. Förstoppning är vanligt under graviditeten och under de första sex veckorna efter förlossningen.

Detta beror delvis på en ökad produktion av hormonet  progesteron, som får musklerna att slappna av och leder till långsammare matsmältning. Den extra vikten av barnet som trycker på ditt bäcken kan också försvåra tarmrörelserna.

Toalettvanor

Dina toalettvanor kan också spela en roll för att orsaka  förstoppning och hemorrojder, liksom andra liknande tillstånd. Några faktorer att tänka på är:

 • Ignorering av behovet att bajsa – med tiden kan det leda till att känslan försvinner och att avföringen blir hårdare och torrare (och det blir därför svårare att bajsa).
 • Ta laxermedel för ofta – Om du tar laxermedel under en längre tid eller ofta kan det göra dig beroende av dem och öka din tolerans. Detta gör det i sin tur svårare för dig att ha normala tarmrörelser utan dem.

Andra medicinska tillstånd

Förstoppning kan också orsakas av andra medicinska tillstånd, antingen direkt eller som en bieffekt av läkemedel som du tar för dem (t.ex. vissa antidepressiva medel, järntillskott och smärtstillande medel).

Ett av de vanligaste exemplen på detta är  hemorrojdisk förstoppning. På grund av att det kan vara smärtsamt att gå på toaletten när man har hemorrojder, skjuter en del människor upp toalettbesök av rädsla för att det ska göra ont.

Tyvärr kan detta öka risken för att utveckla förstoppning, vilket innebär att i vissa fall kan hemorrojder göra dig förstoppad eller tvärtom.

Detta gäller även för förstoppning vid  analfissur, där rädslan för att förvärra revan i anus gör att man inte vågar gå på toaletten.

Förutom medicinska tillstånd som påverkar själva anus kan även kolorektala problem, såsom tumörer och inflammatorisk tarmsjukdom, leda till förstoppning. Därför är det viktigt att du går till läkare om du har svåra eller långvariga symtom.

Symtom  på förstoppning

De flesta människor tänker på förstoppning som ett tillstånd som innebär att man inte kan bajsa. Men symptomen är faktiskt lite mer omfattande än att bara inte kunna bajsa. Detta gäller särskilt om du har  förstoppning och hemorrojder,  analfissur, förstoppning eller något annat medicinskt tillstånd samtidigt.

Några av de vanligaste tecknen på förstoppning är:

 • Avföring färre än tre gånger i veckan
 • Avföring som är stor, hård, torr och/eller klumpig
 • Smärta vid tarmrörelser
 • Stor ansträngning när du går på toaletten
 • En känsla av att allt inte kom ut när du bajsar
 • En känsla av att din ändtarm är blockerad
 • Magsmärta och/eller kramper 
 • Uppblåsthet
 • Aptitlöshet

Vid  förstoppning  och  hemorrojder samt förstoppning vid analfissur kan du också uppleva en viss blödning vid avföring.

Hur många gånger du har avföring och hur lång tid det tar mellan dem varierar mycket från person till person. Det betyder att det är viktigt att vara medveten om vad som är normalt för dig när du bedömer dina symtom.

Även om det kan kännas obekvämt är förstoppning i allmänhet inget allvarligt tillstånd och förekommer bara ibland. I vissa fall kan den dock bli kronisk, vilket innebär att den varar under lång tid eller återkommer hela tiden.

I båda fallen kan förstoppning normalt behandlas med enkla kost- och livsstilsförändringar eller användning av milda laxermedel (antingen receptfria eller receptbelagda).

Behandling av förstoppning

I de flesta fall kan förstoppning behandlas hemma med några enkla kost- och livsstilsförändringar. Dessa inkluderar:

 • Öka mängden fibrer i din kost
 • Dricka mer vatten än vanligt
 • Börja dagen med en varm dryck
 • Att inte vänta med att gå på toaletten när du känner behov av att bajsa – även om du har  förstoppning och hemorrojder  eller  förstoppning från analfissurer
 • Sätt fötterna på en låg pall när du går på toaletten och höj knäna över höfterna om det är möjligt för att göra det lättare att bajsa
 • Försök i möjliga fall att undvika stress eller avbrott när du går på toaletten
 • Lägg till en daglig promenad, löpning eller liknande form av motion i din rutin

Om kost- och livsstilsförändringar inte verkar göra någon skillnad på din förstoppning efter några dagar kan du pröva att prata med en apotekare. De kan kanske rekommendera ett lämpligt laxermedel som du kan prova. Tänk dock på att de bara bör användas under en kortare tid. 

Om du inte märker någon förbättring efter cirka tre dagar är det klokt att boka tid hos din läkare. De kommer att kunna ställa en mer exakt diagnos, kontrollera om du har andra medicinska problem och kanske skriva ut starkare laxermedel. 

Andra behandlingsalternativ är suppositorier och ett miniklysma, där vätska passerar genom anus och in i tarmen för att hjälpa till att mjuka upp avföringen och lösa upp eventuella blockeringar. I fall av fekal impaktion kan sjukvårdspersonal behöva avlägsna det fastnade avfallet manuellt eller kirurgiskt.

Hur behandlar man förstoppning med hemorrojder?

I allmänhet kan man behandla  förstoppning och hemorrojder  på ungefär samma sätt. Utöver råden ovan kan du också prova följande:

 • Bad i varmt vatten i analområdet för att lindra klåda
 • Användning av en ren trasa som vridits i isvatten eller en kall kompress för att minska smärta och obehag runt anus
 • Om du har inre hemorrojder som sticker ut ska du försiktigt trycka ut in dem igen

Förebyggande av förstoppning

Om du inte lider av förstoppning och vill fortsätta att göra det finns det många enkla åtgärder som du kan vidta för att förebygga det. De mest effektiva är:

 • Äta en hälsosam och balanserad kost med högt fiberinnehåll
 • Dricka sex till åtta glas vatten varje dag
 • Träna regelbundet
 • Om du har ett stillasittande arbete bör du anstränga dig för att gå upp och röra på dig under dagen
 • Skär ner på mjölk och andra mejeriprodukter
 • Gå till toaletten så fort du känner behov av att bajsa
 • Träna på tekniker för att hantera stress, t.ex. meditation och andningsövningar

Vanliga frågor om förstoppning

När ska du gå till doktorn för förstoppning?

Eftersom förstoppning är ett så vanligt tillstånd kan det vara svårt att avgöra när det är nödvändigt att gå till doktorn. För det mesta kan man behandla förstoppning hemma genom att ändra sin kost och livsstil. Men om dessa inte gör någon skillnad efter några dagar är det värt att boka ett möte. 

Dessutom bör du uppsöka läkare omedelbart om du har förstoppning och om något av följande gäller:

 • Du är uppblåst under lång tid
 • Du har gått ner i vikt oväntat
 • Du lider av trötthet
 • Du märker blod i avföringen
 • Din förstoppning återkommer hela tiden och varar länge
 • Du har svår smärta
 • Dina symtom blir värre snarare än bättre
 • Du har feber eller kräks

Kan förstoppning vara ett symptom på något värre?

I sällsynta fall kan förstoppning vara ett symptom på ett allvarligare tillstånd, och därför är det viktigt att du går till din husläkare om du är orolig. De kommer att kunna diagnostisera om du har ett mindre allvarligt tillstånd som  förstoppning och hemorrojder  eller  förstoppning  från analfissur eller om det finns risk för en sjukdom som tjocktarmscancer eller analcancer. I vilket fall som helst ger tidig upptäckt den bästa chansen till ett fullständigt och snabbt tillfrisknande.

Kan man bli förstoppad av hemorrojder?

Ja, det fungerar i båda riktningarna. Hemorrojder kan göra dig förstoppad på grund av rädsla för att gå på toaletten. Försök att inte låta  hemorrojder och förstoppning påverka dina tarmrörelser för mycket. 

Kan hemorrojder blockera en tarmrörelse?

När du har hemorrojder kan du uppleva att det gör att avföringen är smärtsam. Det är fortfarande fullt möjligt att bajsa med hemorrojder; det kan bara kännas lite smärtsamt eller resultera i en liten blödning.

Hemorrojder blockerar normalt inte en tarmrörelse om de inte är extremt svullna. Men hemorrojder kan göra det svårare att avlägsna sig – särskilt om de är stora. Tillståndet kan också leda till att det känns som om du fortfarande behöver bajsa efter att du har varit på toaletten.

Hur bajsar man med hemorrojder? 

Om du vill bajsa när du har hemorrojder måste du dricka mycket vätska, äta fibrer, torka dig med fuktigt toalettpapper, motionera och ta ett varmt bad för att lindra smärtan. Du kan också ta paracetamol. Se till att inte tillbringa för mycket tid på toaletten. Detta kommer inte att hjälpa.