Hoppa till innehåll

Anal smärta

Analsmärta eller  analsår  är ett vanligt hälsoproblem, men många människor är fortfarande obekväma med att prata om det. I de flesta fall är orsaken till anal smärta godartad – även om du har rektalblödning.

Eftersom det finns många nervändar i denna del av kroppen kan smärtan i sig vara svår. Det kan hända att symtom som smärta vid  hemorrojder eller analfissurer  har en betydande negativ inverkan på din livskvalitet. Som tur är finns det många sätt att lindra smärta i analen, oavsett om du behöver smärtlindring för hemorrojder  eller för att lindra en analfissur. 

Den här sidan tar upp några av de vanligaste orsakerna till smärta i analen, tillsammans med symtom som du bör se upp för och behandlingsalternativ.

Orsaker till anal smärta

Det finns många olika möjliga orsaker till smärta i analen. De specifika symtom som du upplever hjälper till att avgöra vad som ligger bakom din sjukdom – även om det är viktigt att tala med en läkare för att få en korrekt diagnos.

Detta kommer i sin tur att ange den bästa behandlingen för att du ska kunna återhämta dig från anal smärta.

Smärta från hemorrojder 

En vanlig orsak till anal smärta är hemorrojder. Det är inflammerade och svullna vener som känns som klumpar i eller runt ändtarmen eller anus. Det finns många anledningar till att du kan få hemorrojder, bland annat:

 • Kronisk förstoppning 
 • Ansträngning eller för hårt tryck vid avföring
 • Att du lyft något mycket tungt
 • Till följd av graviditet eller förlossning
 • Muskelsvaghet på grund av åldrande

Förutom smärta från  hemorrojder kan andra möjliga symtom på hemorrojder vara svullnad runt anus, klarrött blod efter avföring, slem på toalettpappret efter att du torkat dig i rumpan och att det känns som om du fortfarande måste bajsa efter att du har gått på toaletten. 

I de flesta fall försvinner hemorrojderna av sig självt efter några dagar. Men om du upplever  svår smärta från hemorrojder  eller om du märker en stor mängd blod efter toalettbesöket är det bäst att prata med en läkare.

Även i mindre allvarliga fall kan det vara till hjälp att skaffa  salva för smärta vid hemorrojder eller suppositorier som du för in i ändtarmen  för att lugna området och minska klådan. Du kan också ta ett  smärtstillande medel mot  hemorrojder om det påverkar din livskvalitet.

Smärta från hemorrojder 

En analfissur är en reva, en skada eller ett  sår i tjocktarmens slemhinna  eller i den känsliga huden runt anus. I vissa fall är hudsprickan tillräckligt djup för att blottlägga muskelvävnaden under den. Detta kan vara särskilt smärtsamt och det kan också ta längre tid att läka.

De vanligaste symtomen på en  analsårfissur  är följande:

 • En skarp smärta vid avföring
 • En djup, brännande smärta efter avföring (kan pågå i några timmar)
 • Blödning vid tarmrörelser
 • Beroende på den exakta platsen kan du se en synlig reva i huden

Det finns flera olika anledningar till att du kan få en analfissur. Skadan orsakas ofta av förstoppning till följd av en särskilt stor eller hård avföring som skadar analkanalens slemhinna.

Ett  analsår  kan också bero på svår diarré, inflammatorisk tarmsjukdom, en könssjukdom eller ansträngning under förlossningen.

Oavsett vad orsaken är kan du normalt sett återhämta dig från denna typ av smärta i analen utan att behöva behandlas. Men om du får smärtlindring kan du känna dig mer bekväm, så undvik inte att söka vård.

Din husläkare kan också göra en snabb kontroll för att se till att det inte är något allvarligare.

Förstoppning

Förstoppning är en annan vanlig orsak till smärta i analen. Tvärtemot vad många tror betyder förstoppning inte nödvändigtvis att du inte bajsar alls. Symtomen kan vara följande:

 • Avföring färre än tre gånger i veckan
 • Avföring som är stor, torr, hård eller klumpig
 • Ansträngning och/eller smärta vid avföring
 • Ont i magen
 • Känner dig uppsvälld

Tillståndet kan också leda till andra relaterade hälsoproblem, t.ex.  analfissurer  eller  hemorrojder, så det är viktigt att inte ignorera dessa symtom.

Det finns många olika möjliga orsaker till förstoppning hos vuxna, så det kan vara svårt att hitta den specifika orsaken till din förstoppning. Några av de vanligaste orsakerna är:

 • Brist på fibrer i din kost
 • Uttorkning eller att inte dricka tillräckligt med vätska
 • Inaktivitet (t.ex. sitta ner hela dagen och inte motionera)
 • Stress, depression och ångest
 • Fördröja toalettbesöket när du känner att du måste gå på toaletten
 • Biverkningar av vissa mediciner
 • Graviditet och förlossning
 • Livsstilsförändringar eller resor
 • Andra medicinska tillstånd

I de allra flesta fall är det möjligt att hantera förstoppning genom enkla förändringar av din kost och livsstil (se avsnittet Behandling nedan). Alternativt kan en apotekare föreslå ett lämpligt laxermedel för att skynda på saker och ting.

Om du är förstoppad eller uppblåst under en längre tid, märker blod i avföringen eller upplever andra symtom som trötthet eller viktnedgång bör du söka vård.

Andra medicinska tillstånd

I vissa allvarliga fall kan analsmärta orsakas av ett allvarligare medicinskt tillstånd. Om du till exempel märker av en konstant stickande smärta, en  analfissur  som släpper ut var eller andra symtom som t.ex. feber, kan du ha en analfistel. Dessa kräver ofta en operation, så det är viktigt att söka läkarhjälp snabbt. 

Andra medicinska tillstånd som kan orsaka smärta i analen är bland annat:

 • Levator ani-syndrom (då musklerna som omger anus spasmerar)
 • Proktit (inflammation i ändtarmens slemhinna)
 • Perianal abscess (då det bildas var i den djupa vävnaden runt anus)
 • Infektion
 • Crohns sjukdom (en typ av inflammatorisk tarmsjukdom)
 • Fekal impaktion (ofta ett resultat av kronisk förstoppning)
 • Skada eller trauma

På grund av detta breda spektrum av möjliga orsaker är det klokt att tala med din läkare om den anala smärtan du upplever är svår eller om den inte blir bättre efter några dagar. De kan göra tester för att säkerställa att du inte lider av ett allvarligare medicinskt tillstånd – eller påbörja behandling om du gör det.

Diagnos

Många människor skäms vid tanken på att tala med en läkare om anal smärta. Detta är naturligt. Det är dock viktigt att detta inte låter det hindra dig från att söka medicinsk hjälp när du behöver det.

Vare sig du har en  analfissur,  smärta från hemorrojder,  analskador eller  förstoppning, kommer din läkare att ha behandlat liknande fall många gånger tidigare. Du kan vara säker på att de kommer att göra sitt bästa för att se till att du känner dig bekväm och behandla dina frågor med värdighet och respekt.

Diskutera symtomen med en läkare

I de flesta fall vill din läkare börja med att prata med dig om dina symtom. Det kan innebära att du måste ställa några personliga frågor om vilken typ av smärta du har och om dina toalettvanor.

Fysisk undersökning

Beroende på hur ditt tillstånd ser ut kan de också vilja göra en fysisk undersökning. Detta kan vara en enkel visuell yttre undersökning, eller så kan de vilja göra en inre rektalundersökning vid behov.

En rektalundersökning innebär att husläkaren för in ett smort, handskbeklädd finger i din rumpa för att undersöka om det finns några avvikelser. Du kommer att ligga på sidan under ingreppet. Om du har mycket ont kan de kanske först söva området med bedövningsmedel för att minimera obehaget.

Du kan ange om du vill att en man eller kvinna ska undersöka dig, och du kan också välja att ha en vän eller familjemedlem med dig som moraliskt stöd om det hjälper.

Läkarbesöket är också ett bra tillfälle att ställa eventuella frågor om anal smärta, rektal hälsa, förstoppning och andra relaterade ämnen.

Oavsett om du vill fråga din läkare: ”Kliar hemorrojder?”,  hur man lindrar förstoppning eller vad som är det  bästa smärtlindringsmedlet för hemorrojder , kan de ge dig detaljerade, personliga och konfidentiella råd och hjälp.

Behandling av anal smärta

Den specifika behandlingen som du får utskriven beror på den exakta orsaken till din analsmärta. Läkaren kommer dock troligen att rekommendera en kräm eller suppositorier för att lindra smärtan från  hemorrojder , kost- och livsstilsförändringar för att hjälpa till att avhjälpa förstoppning, eller antibiotika om du har en infekterad  analfissur  eller ett liknande tillstånd.

Om du lider av  svår smärta från hemorrojder, ihållande analfissurer eller andra allvarligare problem kan kirurgisk behandling också vara en möjlighet.

Kost- och livsstilsförändringar

Förutom medicinsk behandling kan din husläkare rekommendera att du ändrar din kost och livsstil för att hjälpa dig att återhämta dig från smärta i analen. Det kan till exempel handla om följande:

 • Drick mycket vatten (försök att dricka sex till åtta glas varje dag)
 • Lägg till mer fibrer i din kost (t.ex. baljväxter, färsk frukt och grönsaker, fullkornspasta, brunt ris och havre)
 • Träna regelbundet (även en enkel promenad hjälper)
 • Undvik att sitta ner under långa perioder
 • Att inte ignorera behovet av toalettbesök
 • Inte anstränga sig när du går på toaletten

Försök med huskurer

Det finns också ett antal enkla huskurer som du kan prova och som kan hjälpa till att lindra smärtan från ett  analsår  eller ge  smärtlindring från hemorrojder. Några av de mest användbara förslagen är:

 • Ta ett varmt bad för att lindra klåda 
 • Vrid ut en ren trasa i isvatten och håll den mot området
 • Använd fuktigt toalettpapper i stället för torrt när du torkar av dig rumpan
 • Håll området rent och torrt

Vanliga frågor om anal smärta

Kliar hemorrojder? 

Ja, det kan de göra. En kliande anus är faktiskt ett karakteristiskt symptom på hemorrojder. Även om det inte nödvändigtvis är smärtsamt kan det vara frustrerande att ha  klåda på natten  om det hindrar dig från att sova.

Är anal smärta ett tecken på analcancer?

I ytterst sällsynta fall kan anal smärta vara ett symptom på analcancer. Andra symtom på denna sällsynta sjukdom är blödning från anus, små knölar i och runt anus, tarminkontinens och slem från anus.

Dessa symtom liknar ofta symtomen från de tillstånd som nämns ovan, t.ex.  analsår  eller hemorrojder, vilket är ytterligare en anledning till varför det är viktigt att gå till läkaren om du upplever dem. Om cancern upptäcks i ett tidigt skede har patienterna störst chans att återhämta sig helt och hållet.

När ska jag gå till doktorn för smärta i anus?

Människor är ofta ovilliga att gå till en läkare när de har ont i anus. Detta beror delvis på förlägenhet, men kan också bero på en rädsla för att du slösar bort husläkarens tid. Du behöver dock inte oroa dig för något av dessa. Som en grov vägledning bör du tala med en läkare om något av följande kriterier är uppfyllda:

 • Dina symtom inte förbättras efter några dagar
 • Du har svår  smärta från hemorrojder eller smärta  från ett betydande  analsår
 • Du har smärta i analen som ständigt återkommer
 • Du har andra symtom som feber eller viktminskning
 • Du blöder kraftigt eller oavbrutet från anus

Om du är osäker är det alltid bättre att boka en tid. Även om du bara får råd och  salva mot smärta från hemorrojder är det väl värt att få sinnesfrid angående att din analsmärta inte är ett tecken på något allvarligt.

Vad kan orsaka analklåda på natten?

Det finns några olika anledningar till att du kan uppleva analklåda på natten. För det första kanske du är mer medveten om känslan när du ligger i sängen eftersom det finns färre andra stimuli som kan distrahera dig från den. Hemorrojder är en vanlig orsak, och om du upplever  klåda på natten kan följande tips hjälpa dig:

 • Torka inte för hårt när du går på toaletten, eftersom det kan irritera huden
 • Undvik att äta mycket kryddig mat
 • Om du har nattliga svettningar kan detta också irritera huden. Försök därför att hålla sovrummet svalt och ha en lös pyjamas som andas

Hur länge varar smärtan i analen?

Tyvärr finns det inget enkelt svar på denna fråga. Det beror mycket på den specifika orsaken till din analsmärta och hur allvarligt ditt tillstånd är. I de flesta fall blir förstoppning och hemorrojder  bättre efter  några dagar, medan ett  analsår eller en analspricka vanligtvis läker på några veckor. För alla dessa tillstånd gäller dock att återhämtningen i vissa fall kan ta längre tid än så.

Du kan hjälpa till att påskynda utvecklingen genom att följa råden ovan om kost och livsstil, undvika att klia dig runt anus eller använda parfymerade produkter (t.ex. duschgel) på området. Det är också viktigt att hålla rumpan ren och torr, eftersom det ger dig de bästa förutsättningarna för att läka snabbt och smidigt.