Hoppa till innehåll

Behandling av blödande hemorrojder

Hemorrojder är förstorade vener i anus och ändtarmen. Det är ett vanligt tillstånd som många människor drabbas av, även om symtomen kan variera ganska mycket när det gäller svårighetsgrad och typ.

Blödning är ett normalt symtom på hemorrojder – särskilt i samband med avföring – i de flesta fall är det inget att oroa sig för. Men om blödande hemorrojder orsakar smärta eller obehag finns det flera alternativ för dig när det gäller behandling av  blödande hemorrojder.

Den här artikeln handlar om åtgärder som du kan prova hemma för att  stoppa blödande hemorrojder, samt om kirurgiska och icke-kirurgiska medicinska behandlingar för tillståndet.

Läs vidare för att lära dig mer om:

 • Blödande hemorrojder: Grundläggande information 
 • Läkemedel mot blödande hemorrojder
 • Behandling av blödande hemorrojder
 • Vanliga frågor om blödande hemorrojder

Blödande hemorrojder: Grundläggande information

Hemorrojder orsakas normalt av övertryck på venerna i och runt ändtarmen och anus. Detta tryck kan uppstå av flera olika anledningar, bland annat:

 • Förstoppning
 • Graviditet och förlossning
 • Ansträngning vid avföring
 • Tillbringar mycket tid på toaletten
 • Lyftning av tunga vikter eller liknande föremål

Vissa andra faktorer som fetma och hög ålder kan också öka risken för blödande hemorrojder. 

Själva blödningen är vanligtvis ett resultat av irritation eller skada på hemorrojderna. Dessutom finns det ett antal andra symtom som du kan uppleva när du har hemorrojder. Till exempel:

 • Smärta i analområdet
 • Klåda i och runt anus
 • Knölar eller utbuktningar i och runt anus
 • Slem i dina underkläder eller på toalettpappret
 • Ett behov av att du fortfarande måste bajsa efter toalettbesök

I de flesta fall kan du  stoppa blödningen av hemorrojder  på naturlig väg eller med receptfria medel inom några dagar.

De kan dock hålla i sig längre än så. Om du upplever blödande hemorrojder i mer än sju dagar är det en bra idé att prata med din läkare. De kommer att kunna undersöka och diagnostisera dig och sedan ordinera den  bästa behandlingen  för blödande hemorrojder för dina behov.

Läkemedel mot blödande hemorrojder 

De flesta kan lindra sina symtom med ett eller två enkla medel mot  blödande hemorrojder . Det finns ett antal tips och tekniker som du kan prova och som ger direkt lindring av de symtom du upplever för närvarande, samt livsstilsförändringar som kan minska risken för att du ska få hemorrojder från början. 

En kombination av de två är vanligtvis den mest effektiva metoden för att hitta ett  botemedel mot hemorrojder.

Hur behandlar man blödande hemorrojder på ett naturligt sätt?

Om du har hemorrojder som orsakar smärta, klåda eller obehag kan följande botemedel mot  blödande hemorrojder  vara till stor hjälp:

 • Blötlägg analregionen i ett bad med varmt vatten för att lindra klådan.
 • Håll det drabbade området rent och torrt.
 • Använd fuktiga våtservetter eller fuktigt toalettpapper i stället för torrt när du torkar av rumpan. Detta är särskilt användbart om du har yttre hemorrojder för att stoppa  blödningar från dem. Det är också bra att använda en klappande rörelse i stället för att gnugga analområdet för att minska friktionen och irritera hemorrojderna.
 • Använd en kall kompress eller en ren trasa med isvatten på det drabbade området för att minska smärta och obehag.
 • Om du har inre hemorrojder som sticker ut, tryck dem försiktigt tillbaka in i anus. Tvätta händerna noggrant före och efter detta.

Toalettvanor

Om du lider av förstoppning kan det hjälpa att ändra din kost eller ta laxermedel.

Även här kan en apotekare ge dig råd om vilken tablett som är lämpligast för blödning från hemorrojder. Försök att undvika att sitta för länge på toaletten eller att anstränga dig för mycket under avföringen. Detta bör hjälpa till att stoppa blödningen från hemorrojderna.

Rädslan för smärta eller viljan att  stoppa blödningen  från hemorrojderna kan göra att vissa människor dröjer med att gå på toaletten när de känner behov av att bajsa. Detta är dock kontraproduktivt. Att vänta längre kan göra avföring svårare och göra det mer sannolikt att få hemorrojder att blöda

Läkemedel

Om dessa medel inte hjälper kan du ta smärtstillande medel om du behöver det, men undvik ibuprofen om dina hemorrojder blöder. Du kanske till och med föredrar att använda en aktuell kräm, suppositorier eller salva från apoteket.

Apotekaren kan ge dig råd om det bästa receptfria läkemedlet mot  blödande hemorrojder  för dig (om du känner dig generad finns det vanligtvis ett område där du kan prata med personalen om dina symtom i avskildhet).

Sätt att förhindra att blödande hemorrojder uppstår

Utöver ovanstående råd finns det vissa förändringar du kan göra i ditt dagliga liv som fungerar både som ett naturligt botemedel mot  blödande hemorrojder  och som en form av förebyggande av hemorrojder. Till exempel:

 • Inkludera mer fibrer i din kost för att förebygga förstoppning. Det innebär att äta livsmedel som fullkornspasta, frukt och grönsaker, brunt ris, fullkornsbröd, havre och baljväxter som linser och kikärter.
 • Undvik fiberfattig mat som mejeriprodukter, kött och vitt bröd.
 • Upprätthåll en hög nivå av personlig hygien, särskilt i analområdet.
 • Motionera regelbundet och håll dig aktiv under hela dagen. Detta hjälper till att förebygga både förstoppning och fetma, som båda kan bidra till blödande hemorrojder.
 • Försök att inte sitta ner under långa perioder, eftersom det kan sätta tryck på venerna i och runt anus.
 • Undvik att lyfta mycket tunga vikter och föremål. Om du måste göra det bör du se till att du andas jämnt hela tiden och använder en bra teknik.
 • Motstå frestelsen att ta med dig telefonen till toaletten eller något annat som kan få dig att tillbringa längre tid på toaletten.
 • Drick mycket vätska under hela dagen. Sikta på sex till åtta glas vatten per dag och undvik att dricka för mycket koffeinhaltiga drycker som kaffe och cola.
 • Gå på toaletten när du känner att du måste bajsa och ansträng dig inte för mycket under toalettbesöket.

Behandling av blödande hemorrojder 

I de fall då det inte räcker med att själv ta fram  läkemedel mot blödande hemorrojder  bör du tala med din läkare om vilka typer av medicinsk  behandling av blödande hemorrojder som  han/hon rekommenderar.

Alternativen kan grovt delas in i icke-kirurgiska metoder och kirurgiska ingrepp. Vilken behandling som är  bäst för dig  beror på flera faktorer, bland annat var dina hemorrojder är placerade, vilken typ de är och hur allvarliga de är.

Tänk på att dessa metoder inte nödvändigtvis hindrar blödande hemorrojder från att återkomma senare i livet, så det är viktigt att följa de förebyggande åtgärder som diskuteras ovan också.

Icke-kirurgisk  behandling av blödande hemorrojder

Några av de vanligaste  icke-kirurgiska behandlingarna av blödande  hemorrojder är:

Kräm

Om du har ett lindrigare fall av hemorrojder kan behandlingen inledningsvis bestå av en kostförändring och andra huskurer i kombination med ett receptfritt läkemedel, t.ex. en kräm eller salva.

Suppositorier

Medan hemorroidkrämer behandlar yttre symtom går suppositorier djupare. Applicera suppositorier internt och använd krämen externt för att behandla hemorrojder och ytliga analfissurer.

Skleroterapi

Detta innebär att en kemisk lösning injiceras i dina hemorrojder för att få dem att krympa.

Elektroterapi

Vid denna  behandling av blödande hemorrojder appliceras en mild elektrisk ström på dina hemorrojder, vilket gör att de krymper.

Ligation med gummiband

 Behandlingen av inre blödning av hemorrojder  innebär att man sätter ett litet gummiband runt bålen för att stoppa blodflödet och få dem att släppa.

Infraröd koagulering

Denna  behandling av blödande hemorrojder  använder ett infrarött ljus för att skära av blodtillförseln till hemorrojderna och få dem att krympa.

Krämer och suppositorier kan användas för behandling i hemmet. De andra typerna av  behandling av blödande hemorrojder utförs  i allmänhet på sjukhus och du kan vanligtvis åka hem samma dag. Du kommer normalt att vara vaken under ingreppet, men det drabbade området kommer att bedövas.

Kirurgisk  behandling av blödande hemorrojder

Kirurgiska behandlingar brukar användas vid svårare fall av blödande hemorrojder eller om de har fallit ut. I de flesta fall sover du under ingreppet och kan behöva stanna på sjukhuset längre än en dag. Några av de vanligaste kirurgiska behandlingarna av  blödande hemorrojder  är:

 • Hemorrhoidektomi – Denna metod innebär att man skär ut hemorrojderna.
 • Häftad hemorrhoidopexi – Denna teknik innebär att man använder kirurgiska häftklamrar för att fästa framfallande hemorrojder tillbaka i ändtarmen.
 • Ligering av hemorrhoidalartären – Vid detta ingrepp används stygn för att skära av blodtillförseln till hemorrojden och få den att krympa.

Vanliga frågor om blödande hemorrojder

Hur länge blöder hemorrojderna?

I de flesta fall blöder hemorrojder på grund av irritation eller skada. Detta kan orsakas av vardagliga handlingar som t.ex. avföring och att torka sig i rumpan efter toalettbesök. Vanligtvis är blödningen inte långvarig och du kanske bara märker små strimmor av ljusrött blod på toalettpappret. 

En möjlig komplikation med både inre och yttre hemorrojder är dock att de kan bli tromboserade.

Det betyder att en blodpropp har bildats i den svullna venen. Dessa typer av hemorrojder kan fyllas med för mycket blod och spricka, vilket innebär att blödningen kan pågå i allt från några sekunder till flera minuter. De typer av  behandlingar av blödande hemorrojder som diskuteras ovan kan fortfarande hjälpa till att lindra symtomen vid tromboserade hemorrojder.

Vilken tablett är bäst för blödning av hemorrojder? 

Det finns ingen tablett som ”botar” blödning av hemorrojder, men tabletter kan hjälpa till att lindra symtomen. Du kan ta smärtstillande medel som paracetamol, men du bör undvika ibuprofen om dina hemorrojder blöder, eftersom det kan göra det värre. 

Är det normalt att hemorrojder blöder?

Det kan vara en skrämmande upplevelse att hitta blod när du går på toaletten. Du kan dock vara säker på att blödning är ett vanligt symtom på hemorrojder. Det är normalt bara ett tecken på att hemorrojderna har blivit upprörda eller skadade, till exempel under en tarmrörelse, och i de flesta fall är det inget att oroa sig för.

Det är inte säkert att dina hemorrojder blöder varje gång du bajsar, eftersom det finns många olika faktorer som kan påverka dina symtom. Detta är också normalt. Men om du har en kraftig eller oavbruten blodförlust kan det vara ett tecken på något allvarligare – i så fall bör du uppsöka en läkare omgående.

När ska du gå till doktorn för att  behandla blödande hemorrojder?

Det kan kännas pinsamt att prata med en allmänläkare  om behandling av blödande hemorrojder, men det är viktigt att detta inte hindrar dig från att söka medicinsk hjälp när du behöver det. Om du märker att dina symtom inte minskar eller försvinner inom några dagar när du följer ovanstående råd om naturläkemedel mot hemorrojder, är det en bra idé att boka tid för ett besök.

Detta beror på att det finns andra tillstånd som kan ge liknande symtom. Läkaren kommer att kunna ge dig en korrekt diagnos och ge dig råd om den  bästa  behandlingen av blödande hemorrojder för dig.

Om du någon gång upplever kraftiga eller oavbrutna blödningar, svår smärta eller om det läcker ut var från dina hemorrojder bör du omedelbart kontakta en läkare. Detsamma gäller om du har oförklarlig viktnedgång, feber, illamående eller kräkningar, förändrad avföring eller buksmärtor.